Ana Sayfa Hakkımızda Ürünler Referanslar Sertifikalar Bize Ulaşın


 


 

 Başlangıç sayfası yap  Favorilere ekle

ENGLISH
English


  Bolu Hakkında

Eşsiz güzellikler ülkesi olan Türkiye'nin Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Bolu, yemyeşil dağları, ormanları, şirin akarsuları, gölleri, doğal sıcak-soğuk su kaynaklarıyla ve kayak merkezleriyle Türkiye’nin harika yerlerinden biridir.
Bolu, Ankara ve İstanbul metropollerinin arasında yer alır. Ankara’ya 190, İstanbul’a 260km. uzaklıktadır. Ankara ve İstanbul’u bağlayan en önemli yollar Bolu’dan geçer. Her iki şehirden kalkan otobüslerle Bolu’ya ulaşım çok kolaydır.
İki bin yıl önce Bitinyalıların kurduğu bu şehre komutanlarının ismi olan “Claudio” adı verilmişti. Claudio şehri zamanla “Poli” olarak anılmış, 14. YY. başlarında bölgeye sahip olan Türkler şehre Bolu ismini vermişlerdir.
 
Bolu’nun hakim bitki örtüsü ormanlardır. İl topraklarının % 52’si ormanlarla kaplıdır. Bolu’da genellikle Karadeniz iklim tipi görülmektedir.
İlin alanı 8301 km2, nüfusu 280.000'dir.

Bolu Dağları Yedigöller

BOLU MUTFAĞI: Bolu yöresinin tarihi ve turistik güzelliklerinin yani sıra mutfağı da çok zengindir. Özellikle Bolulu ve Mengenli asçılar dünyaca tanınmışlardır. Günümüzde turistik tesislerimizin birçoğunda asçılarımıza rastlamak mümkündür. Asçılık Mengen ilçemizin ata mesleğidir. Bu nedenle Mengen’de 1985 yılında Asçılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Baslıca yöre yemeklerimiz; ovmaç çorbası, kızılcık tarhana çorbası, tarhana çorbası, nohutlu çorba, düğün çorbası, yoğurtlu çorba, imaret çorbası, çiğ börek, kabaklı gözleme, acı su bazlaması, çantikli pide, etli mantı, ekmek asi, kedi batmaz, tereyağlı bazlama, mantar kebabı, orman kebabı, kaldirik dolması, kasık sapı, Mengen pilavı, höşmerim, katik, kaşık atmaç, bakla çullaması, pasa pilavı, kabak hoşafı, kabak tatlısı, karavum şerbeti ve kızılcık şurubu.

KÖROĞLU: Toplumsal bir eleştiri ustası olan Köroğlu, 16. yy.da yaşamış bir halk ozanımızdır. Hakkında fermanlar çıkarılan ama verilen hükümlere başkaldırmasıyla tanınan Köroğlu, bu başkaldırışı şiirlere dökmüş, destanlaşmıştır. Şehir merkezinde bulunan etkileyici Köroğlu Heykeli onun anısına dikilmiştir.

YEDİGÖLLER: Milli Park Bolu'nun 42 km. kuzeyinde çeşitli büyüklüklerde göllerden oluşur. 550 hektarlık kısmı milli park olarak 1965 yılında koruma altına alınmıştır ve Orman Bakanlığı'na aittir. Genellikle, ıhlamur, karaağaç, kavak, kayın, köknar, gürgen, meşe, kızılağaç, sarı ve karaçam, akça ağaç bulunmaktadır. Yabani hayvanlardan ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, geyik, sansar, tavşan ve yabani ördeğe rastlanmaktadır. Sportif balıkçılık için idealdir. Deringöl yanında bulunan balık üretme çiftliğinden canlı alabalık alınabilir. Milli Park zengin flora ve fauna özellikleri nedeniyle çok güzel bir piknik ve kamp yeridir. Milli parka ait 40 yatak kapasiteli bungalov evler vardır. Ulaşım ancak özel araçlarla Bolu ve Mengen üzerinden sağlanmaktadır.

   
Yedigöller Yedigöller 

AbantABANT GÖLÜ: Göl, Bolu'nun 34 km. güneybatısında yer alır. 1325 m. Yükseltide ve 125 Ha. alanı kaplayan bir krater gölüdür. Yer altı sularıyla beslenir. Göl çevresi çam, köknar, kayın ağaçlarıyla kaplıdır. Orman Bakanlığı denetiminde olan göl, kış ve yaz turizmi bakımından ideal bir dinlenme yeridir. Nadir su bitkilerinden beyaz ve sarı nilüferler göl üzerini kaplamıştır. Bölge geyikler için uygun bir ortama sahiptir. Piknik, kamp yapmak, sportif balıkçılık, doğa yürüyüşü, ata binme, botla veya faytonla gezinti yapılabilir. Göl kenarında 2 adet lüks otel ve piknik restaurantları bulunmaktadır.

GÖLCÜK: Bolu'nun 13 km. güneyinde suni olarak yapılmış göldür. 45000 m2 alanaGölcük sahiptir. Çevresi de 1200 metredir. Etrafı çam ve köknar ağaçları ile kaplı olan gölün kışın kar altındaki görüntüsü de muhteşemdir. Göl kenarında Orman Bakanlığı'na ait şirin bir yapı ve kır gazinosu adında 4 mevsim açık olan bir restaurant vardır. Her mevsim birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Sünnet GölüSÜNNET GÖLÜ: Göynük ilçesinin 24 km. doğusundadır. 22 m. Derinliği ve 18 Ha. alanı vardır. Çevresindeki kaynaklardan beslenir. Çok lezzetli alabalık gölde mevcuttur. Göl kenarında bulunan şirin konaklama tesisinde kalınabilir. Temiz havada piknik, yürüyüş, kamp, sportif, balıkçılık yapılabilir. Göl kenarında 72 yataklı bir otel bulunmaktadır.

SÜLÜK GÖLÜ: Mudurnu'ya 50 km. uzaklıktadır. Akyazı yoluna 9 km. mesafede ve Akyokuşkavağı Köyü sınırları içindedir. Milli Parklarca koruma altındadır. Kamping ve trekking için çok güzel bir doğaya sahiptir.

GÖLKÖY BARAJ GÖLÜ: Bolu'nun 8 km. batısındadır. Çevresi ormanlarla kaplıdır. En derin yeri 20 m. olan gölde çeşitli balık türleri yaşamaktadır. Sportif balıkçılık, piknik ve spor yapmak için elverişlidir.
Kampçılık, yürüyüş, dinlenme ve piknik için uygun olan diğer göllerimiz ise Yeniçağa Gölü, Mudurnu Karamurat Gölü, Göynük Çubuk Gölü ve Kıbrıscık Karagöl'dür.
Akkayalar
AKKAYA TRAVERTENLERİ: Bolu'nun 10 km. güneybatısında Mudurnu yolunda bir tepe üzerindedir. Tepe traverten olarak biçimlenmiştir. Görülmeye değer bir yerdir ve dinlenmek için idealdir. Bolu'nun Pamukkale'si olarak adlandırılmıştır.

ALADAĞ YAYLALARI: Bolu'nun güneyindeki dağ yamaçlarının üzerinde ormanlar arasında yer alırlar. Kampçılık ve piknik için ideal yerlerdir. Bölgede Aladağ İzcilik Kampı ve göleti vardır. Aladağ göleti sportif balıkçılık için ideal bir göldür. Bolu'daki başlıca yaylalar, Değirmenözü, Gölcük, Saraycık, Üstyaka, At, Sarıalan yayla gruplarıdır. Ayrıca ilimizin tüm ilçelerinde birçok yayla vardır.

SEBEN YAYLALARI: Ortalama 1400 m. yükseltide yer alırlar. En önemlileri Kızık yaylasıdır. Kızık yaylası, kendine özgü evleriyle diğerlerinden ayrıdır. Yayla evleri hiç çivi kullanmadan, çam ağaçlarından birbirine kenetleme şeklinde yapılmıştır.
Bolu'da turizm kış turizmi ve sağlık turizmi olarak ikiye ayrılır. Kış turizmi; Kartalkaya, Esentepe gibi kayak merkezlerinde gerçekleşir. Farklı illerden her yıl yüzlerce kişi kayak yapmak için ilimizdeki bu mekanları tercih ederler. Sağlık turizmi ise kaplıcaları kapsamaktadır. İlimizin 5 km. güneyinde Karacasu Beldesinde bulunan kaplıcalarımız Turizm Bakanlığınca "Termal Turizm Merkezi" ilan edilmiştir.

KartalkayaKartalkaya: Bolu şehir merkezinden 10 km. Ankara istikametine gittikten sonra sağa dönülür ve buradan 28 km. sonra 2000 mt. yükseklikteki Kartalkaya'ya ulaşılır. Kartalkaya'daki karın kalitesi ve yerde kalma süresi çok iyidir. Bölgede toplam 1500 yatak kapasiteli birçok aktiviteye ve konfora sahip 2 adet 3 yıldızlı kaliteli otel bulunmaktadır. Toplam 30 km. uzunluğunda 13 pist ve 15 teleksi vardır. Kış sporları aktiviteleri burada Aralık-Nisan ayları arasında devam eder.

  Esentepe: Gerede ilçemizin kuzeyinde 1300 mt. yükseklikte çok güzel manzaraya sahip bir yerdir. Yıl boyunca açık olan 3 yıldızlı otelde kışın kış sporları, yazın çim kayağı yapılabilir. Esentepe'ye bu isim bölgenin sürekli esmesi nedeniyle Atatürk tarafından verilmiştir.

Kaplıcalar: Kaplıcalar Bolu şehir merkezinin 5 km. güneyinde Karacasu beldesinde bulunmaktadır. Çevresi tamamen ormanlarla kaplıdır. Dinlenmek için idealdir. Bölge, Turizm Bakanlığınca "Termal Turizm Merkezi" ilan edilmiştir. Doğal kaynaklı olan bu kaplıcalar deri, kalp, romatizma gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir.
45°C sıcaklığında şifalı suya sahip kaplıcanın tarihi Bizanslılara kadar uzanmaktadır. Tarihi hamamın yanına 3 yıldızlı Termal Otel yapılmıştır. Otel, sağlık turizmine çeşitli aktiviteleriyle ve özel banyolarıyla hizmet vermektedir. Ayrıca burada birçok aile pansiyonu bulunmaktadır.Köroğlu Dağları
Büyük ve küçük kaplıca olarak iki bölümden oluşan banyolar erkekler ve bayanlar için dönüşümlü olarak hizmet vermektedir. Bölgeye ulaşım Bolu'dan her 15 dakikada bir kalkan Kaplıca Birlik dolmuşlarıyla mümkündür.
İlimizde bulunan diğer kaplıcalar, Mudurnu Babas Kaplıcası (40°C), Sarot Kaplıcası (66°C), Seben Kesenözü Kaplıcası (78°C) ve Göynük Çatak Kaplıcasıdır (32°C).

Daha fazla Bolu resmi için tıklayınız...

 

  


Adres: E-5 Karayolu Üzeri, Dadıç Yolu, Ali Fuat Paşa sok. No:9 14300 BOLU
Tel: (0374) 245 12 17 - 245 12 18   Faks: (0374) 245 12 16
E-mail: [email protected]
 

Tasarım: EvrenKENT

Ana Sayfa  ‹›  Hakkımızda  ‹›  Bolu  ‹›  Ürünler  ‹›  Laboratuvar  ‹›  Üretim  ‹›  Referanslar  ‹›  Sertifikalar  ‹›  Bize Ulaşın

© 2004-2012. Tüm Hakları Saklıdır. Karadeniz Döküm San. ve Tic. Ltd. Şti. www.karadenizdokum.com.tr  Kişisel Verilerin Korunması  Mail Servisi